Полезно и приятно

 

Любопитството у човека е заложено от ранна детска възраст, надявам се да успeя да задоволя Вашето,  ако ли пък не, то тогава се надявам, че ще извадите щепсела от контакта преди да се захванете с отварянето на някой уред!

Вече знаете, че ако слагате големи количества от съвременните концентрирани прахове рискувате да увредите казана на пералнята. Спазвайте строго пропорциите указани от производителите! Неразградения прах разяжда цана и тогава може да се случи ето това …..

Барабан със счупен трилъч, напълно неремонтируем! Лошото е, че някои производители не предлагат тресчотката като резервна част. Тогава пералнята Ви отива не на ремонт, а на вторични суровини. Това може да се случи обаче и ако пералнята Ви не грее достатъчно дълго. Перете на по-ниска температура от оказаната с цел икономия на електроенергия, но иначе не предозирате прахта.

Следете машината за звуци откъм барабана. Знайте, че нито едно тракане или чегъртане не вещае нищо хубаво и няма да изчезне само. Вземете мерки навреме, за да си спестите време и пари от ремонта.

 

За един пробит казан…

Това е историята на една пералня, за която ще кажа само, че тя беше с протекъл емайлиран казан. Устната, където се захващаше долния гофриран маркуч, бе толкова ръждясала и изгнила, че изрязахме нова устна от друг казан и тогава извършихме заварката. Направихме опит за лепенето на казана, но няма и два месеца и той пак протече, вече от друго място. След консултация с клиента и дълго мислене се спряхме на чисто нов. Но тъй като въпросния модел се произвежда с емайлирани казани, чийто живот е не повече от 10 години в сервиза взехме решение да се постави казан от следващия модел на същата марка. Така поне и след десет години казана от неръждаема стомана няма да протече и клиента ще може да ползва машината на теория почти вечно. Оставаше ни да извършим къртовската работа по поставянето на казана, ел. инсталацията и…това доведе и до някои нововъведения разбира се. Но по-добре вижте снимковия материал. Пералнята работи и пере невероятно!

В ляво е новия казан от неръждаема стомана.

В дясно е това, което остана от старата пералня и нейния протекъл казан.

Клиентите останаха изключително доволни, тъй като машината се оказа скъп семеен спомен от тяхната сватба.

Надявам се на тази страница от сайта ни да научите неща, които биха Ви помогнали при експлоатацията на Вашите електроуреди!

 

Пране с повече вода

 

определено е по-добре за казана и самото изпиране на дрехите! Това го знае всеки техник. Когато натъпчете пералнята с дрехи, обикновено тя следвайки заводските настройки пуска необходимото количество вода, но се получава така, че дрехите са само леко намокрени и „скърцат“ триейки се в люка и маншона. После имаме и прах по тях неразтворена, седи на петна, а за изпиране не става и дума. Имате ли такова нещо сред прането, намалете количеството на дрехите, които слагате в барабана. Днешните производители, предлагат умни машини, които следят теглото на прането в барабана и доливат вода според нуждата. Вие не се опитвайте сами да променяте заводските настройки! Какво ще се получи, ако обаче сложите дрехи, които са близо до минимума за една пералня? Тогава рискувате двигателя да не разстеле добре дрехите преди центрофуга и да се получи така, че все едно се опитвате да изцентрофугирате едно гюле и в най-добрия случай пералнята Ви ще се поразходи из кухнята. При една по стара пералня обаче рискувате да откъснете амортисор или пружина.

 

Много чести въпроси

които ми задават на адреси са : „Каква пералня да си купя?“, „Коя марка е най здрава?“ и т.н.

Наскоро попаднах на няколко форума, в които все някой питаше каква пералня да си купи и другите участници във форума се изреждаха да му се хвалят. Цитирам по спомени:

-Имам „Candy“ от 15 години, викала съм техник само веднъж! За банел…

-Имам „Аристон“ от 15 години, за сега никой не е идвал да я ремонтира…, друг с AEG – Имам го от 20 години, няма толкова хубава пералня и т.н.

Пак добре, че питащия получаваше отговори, че обикновено когато питаш нещо в български форум след това дълго ти обясняват колко си тъп :)!

Никой обаче не се замисля, кое е общото в случая. А то е : На всички участници в лакардията пералните са произведени преди 15 години. Звъннете в някой сервиз и чуйте, какво ще каже някой дето се занимава с тази работа по цял ден. Дали ще може някой чистосърдечно да Ви препоръча нещо ново или ще почне отдалече с мънкане…

Хората пишат, интересуват се, искат да сменят старата, защото е повредена и не желаят да я ремонтират или защото перат с нея вече 15 години и просто им е омръзнала. (На всички, които изтъкват второто като аргумент, заявявам, че не звучи сериозно, но щом могат да си го позволят – защо не!) Новото си е ново. По-лъскаво, с хубав външен вид, дисплей, мига-свети, по-безшумна е, пере с по-малко вода, харчи по-малко ток ( а перат ли се дрехите с малко вода?), центрофугата обикновено е на по-големи обороти, над 1000 примерно. Дрехите излизат значително по-добре изцедени…, че даже и мирише на ново, като и махнеш найлоните, а старата ти напомня за мухъла в банята. Все плюсове и минуси, които бъдещия купувач трябва да претегли преди да си даде парите в магазина. Да погледнем чисто технически на въпроса. Ако старата пералня е работила 15години в помещение като баня, или влажен килер, то новата, която е пълна с електроника ще изкара едва 5. Ако в дома си имате и хлебарки, то 5 години са преко силите на машината. Ако мислите, че компютъра Ви може да работи в едно такова помощение сложете го и него там, защото новите перални са с ЦПУ. Отговора ми на тези върпоси е : “ Зависи какво Вие желаете!“ Ако смятате да сменяте пералнята с всеки следващ по-хубав модел, защо не!

 

Пералнята къса дрехите

или “ гълта “ детските чорапи и бельо! Проблема се крие в маншона към люка. Това е гуменото уплътнение, което в първия случай на късане на дрехите е прекалено стегнато, поради някаква причина и силно трие в барабана на пералнята. При машини с центрофуга над 1000 оборота то вместо просто да избутва прането навътре в барабана, за да не бъде засмукано от помпата го защипва силно и барабана го къса. Много пострадват детски дрешки, защото са по-малки и по тънки. Във втория случай това уплътнение е много отпуснато вече от дългогодишна употреба и пералнята засмуква най-често бельо. Но и за двете болести лечение е смяна на маншона!

 

Ползвайте течни перилни препарати

защото спестявате времето необходимо за разтваряне на прахта в казана. Некачествените прахове за пране, трудно се разтварят на по-ниска температура (40 градуса по Целзий !!!), по -надолу от тази темпреатура и течния прах за пране прави поразии върху лагерното тяло или тресчотката на пералнята. Ако пералнята работи на ниска температура на подгряване на водата,  прахта остава, запечатва се в казана и ако той е емайлиран започва да го разяжда, или въздейства върху другите части вътре. Ето и поредния доказателствен снимков материал по-долу.

 

Ясно се вижда от външната страна теча през болтовете за захващане на лагерното тяло на първата снимка. Пералнята е ползувана с прах, който не се е разтварял изцяло. На следващата след отваряне на пералнята вече се вижда, че има нужда от смяна на тялото с ново. Натрупванята от неразтоврена прах са въздействали на цана и са го разяли. И последната снимка е с пораженията върху оста и тресчотката, които в този случай бяха останали здрави, но за по-сигурно сменихме и тях.

Съвсем наскоро попаднах на домакиня, която следваше инструкциите на производителя на праха, че може да пере и на 30градуса с неговото „произведение“. Без да цитираме марката на праха, пералнята бе стигнала до състояние за основен ремонт само след две години ползване. Оставям на потребителите да си правят сами изводите. Възможно е да не е само рекламен трик и да може да се пере с даден препарат на 30градуса, но дали качеството на препарата не се различава за България от това с други части на света?

Пералнята не отваря люка след края на програмата

Изчакайте да изминат от 3 до 5 минути, за да изстине биметалната пластина, която задържа блокировката и от там люка на пералнята. Изчакайте пералнята да изпише „END“, ако е със софтуер и опитайте пак внимателно. Не насилвайте люка, ще задействате детската защита, ако не се отваря. Потърсете техник! По добре да смените само блокировка отколкото, блокировка плюс палец. Люка е конструиран така, че при напън, когато е заключена пералнята всички части в него да се счупят и пералнята да остане затворена. Ами представете си, че някое тригодишно дете иска да отвори люка по време на центруфуга. А колкото до опитите с вилица и други подръчни средства, еее …пералнята си е Ваша. Вие си преценявате.

Коя пералня е по – здрава

Тази с горно зареждане ли или тази с фронтално?

Из градските легенди : Тази с горното зареждане, лагерите са един от ляво и един от дясно като на Виенско колело и е по-балансирана, а другата е само с един отзад.

Истината: И другата е с два. Един преден и един заден лагер. Това колко ще издържат лагерите го решава най-вече семеринга, или който уплътнител там са сложили производителите за да ги пазят от водата. Както и домакинята, която ще пере вътре кецове, губери и пътеки и…, и….и.  Големината на лагерите и здравината им са решаващи, колкото и грестта която сега спестяват производителите, когато ги произвеждат. Днешните перални с горно зареждане са с лагери с номера 6203 най-вече, което ги прави доста по-слаби от старите им събратя.

И за край: пералните с фронтално зареждане нямат навика при по-малко пране да отварят барабана по време на движение. Което си е запазен номер за перални с горно зареждане и слаби врати на барабана.

Клапана на долния гофриран маркуч или системата с топчето

както по-често се изразяват колегите. Най-вече ще изредя за и против.

За: Идеята е добра. Пералнята налива малко вода, колкото да се напълни долния гофриран маркуч, пластмасовото топче изплува на горе и запушва казана на пералнята. Следва второ наливане за вземане прах от чекмеджето и така прахта остава само в казана и пералнята продължава цикъла без да стига прах до помпата както е при по-старите модели.

Против: Идва ред на центрофугата. Помпата изпомпва, но съвременните помпи са с мощност около 40W, с две думи поработват около 3-4 години да изкарат гаранцията и почват да се задъхват с изпомпването. Тормоза се прехвърля и върху мотора, започва да нагаря колектора на ротора с тенденция към късо. Ако помпите бяха 100W като при старите модели, сигурно нямаше да се получават тези проблеми.

Подобряване на една миялна Мидеа/Midea

Идеята: Определеният модел е на пазара от няколко години и вече е заменен с нов подобрен, но стария още се ползва и има някои проблеми в него, които са си чисто заводски. Миялната пълни вода на време, следи само за преливане на водата от водосъдържателя, но процесора не знае пълни ли вода в действителност и има ли вода в миялната. Липсва дебитомер, не е сложен ниворегулатор. Ако се случи да спре водата в дома по време на работа на уреда, процесора пуска греене на сухо. Нагревателя има корпусна защита, която трябва да задейства в този случай и да не позволи това безобразие, но се случва и да не задейства защитата. На снимка 3 от ляво на дясно в термошлауха се вижда въпросната защита. Тогава нагревателя топи пластмасата на корпуса, в който е поставен (снимка1). Идеята е да се избегне в бъдеще повторение на аварията. В случая след смяната на корпуса, се сложи ниворегулатор през, който да минава греенето и по този начин да не се допуска в бъдеще греене на сухо.

Изпълнение : От снимка 2 премахваме системата, която следи за преливането в миялната. На нейно място искахме да поставим поплавъкова система от по-стария тип миялни на производителя (снимка 5), но просто нямаше място в корпуса. За това поставихме ниворегулатор на миялната с две нива (снимка 6). Второто е за преливането на уреда. През първото ниво минава греенето. По-трудно беше намирането на подходящ маркуч за разширителя на ниворегулатора, който да пасне на мястото на преливната система, защото производителя просто не го произвежда. За съжаление на последната снимка ниворегулатора трябваше да бъде обърнат навътре с кабелите за да не се опре в капака на миялната следа като я затвориме и настройките не се правят бързо и лесно на място, а на висящ монтаж.

За финал бих искал да благодаря на нашата приятелка Ирена от nenavako.com за любезно предоставените ни весели снимки!