Ремонт на сушилни

 

Сушилнята е един непретенциозен уред, който в нашата страна не се използва масово поради това, че хората са свикнали да си окачват прането на простора на балкона, а и както казват още: „…нали харчи ток, не го искам това нещо вкъщи…“.

Има сушилни, които са изключително опростени. С механичен програматор, без кондензатор за водата с въздуховод, чрез който парата се извежда в отдушника. На такъв уред веднъж на няколко години може да се смени втулка и ос, лагери на мотора и да продължи да служи дълго и безаварийно.

Ако клиента го почиства и обслужва, а не го е занемерил, няма да изгарят термозащити и няма да се виждаме дълго време. Единствено ще харчи ток. Няма как да суши дрехите иначе.

 

Новото производство заменя механичния програматор с електронна платка, която е много по-евтина за производство, а и тъкмо да има с какво техника да се заиграе, когато всичко по сушилнята е изправно, а тя въпреки всичко не иска да работи. Махаме въздуховода и слагаме един, кондензатор с легенче за събиране на парата когато се преобразува във вода и сушилнята вече не е необходимо да седи до отдушника (не и трябва комин) може да се помещава навсякъде из апартамента ни. В момента на пазара се продават сушилни клас ААА, при които нагревателя е заменен с компресор и топлината отдавана от газа при неговата циркулация служи за сушене на дрехите. Резултата е наистина три пъти по малко, консумация на ток. Съпоставено със старите сушилни икономията е голяма, но самият уред е доста по претенциозен на работа. За един такъв ремонт е необходимо да се включи и майстор на хладилници, за да проследи компресора как работи, изпуска ли газ системата…

На снимките се вижда вътрешността на сушилнята, която изглежда много повече като хладилник с компресора и тръбите му. В момента на снимките сушилнята, е ремонтирана със сменен нов компресор и отстранен теча на газ от системата. Старият беше изгорял от работата на празен ход. Следи се температурата на сушене на дрехите и налягането на газа.

За да не се виждате със сервиза ни чистете редовно филтъра за мъхчетата. Обслужвайте уреда както е указал производителя. В най-скоро време всички производители от водещите марки ще се преориентират към производството на сушилни с подгряване от компресори. Имайте в предвид, че ремонта технологично е по-дълъг и задължително се следват гореописаните стъпки.

Във филмчето сушилнята е АЕГ/Електролукс. Не мога да предоставя филм или снимки от ремонт на Аристон/Индезит сушилня тъй като колегата, който се занимава с ремонта на сушилни прави основния ремонт на място на произведените от Мерлони марки. Ремонта протича на адреса за около час и десетина минути, уреда не се взима в сервиза и е удоволствие да се работи по него.